July 10, 2009

Dále následují tři náhodně úžasné kulinářské události. První je koláč z listového těsta s chřestem a vynikající kombinací kozích sýrů (podle Hany Michopulu). Naprosto čerstvě utržený chřest mi přivezla Magda s Jardou přímo z chřestové farmy; já jej přetvořila v hustý krém a zmíněný koláč, který ten vynikl hlavně díky výrazným sýrům z letenské pobočky Cheesy.
Druhý zážitek není sezónní ani trochu, ale nějak mě prostě nedávno na tuto osvědčenou zimní klasiku popadla chuť, když jsem u řezníka narazila na králičí čtvrtky. Sytá, výrazná chuť švestek, kaparů, česneku a vína se k nezaměnitelnému králičímu masu výborně hodí a proto už tenhle recept prakticky nevařím v původní podobě, totiž s kuřetem. Tentokrát jsem jej podávala s bramborovo-lilkovo-mrkvovou kaší, která sice nezní lákavě, ale na jazyku se přímo rozplývá.
Do třetice šlo o ochutnávku dobrot z nového obchůdku s řeckými specialitami, který nedávno otevřeli za rohem. Já zkoušela papriky plněné fetou, nakládanou chobotnici a černé olivy. Jako podklad posloužily bagely, které mám naštěstí k dostání doslova přes ulici, a jako doprovod improvizovaný salát. Geniální zážitek...

Next are three random culinary feasts. First is an asparagus pie with a combination of great goat cheeses. The asparagus was as fresh as it could be, brought to me by Mag and Jarda directly from the farmer. Combined with the excellent, strong cheese from nearby cheese shop, it was a heavenly treat.
Second pic is not seasonal in one bit, but what the hell. I immediately craved this winter classics as soon as I saw rabbit quarters at my butchers; strong, sweet-sour taste of dried plums, capers, garlic and wine goes really well with the equally strong taste of rabbit meat. May not be everyone's cup of tea, but I definitely prefer this twist to the original recipe which uses chicken meat. This time, I served it with mashed potatoes, carrots and aubergines, and as unappetizing as it sounds, it literally melted in the mouth.
The third pic shows a tasting sample from a nearby Greek delicatessen, recently opened. They were very friendly, liked my dog, and sold me some really nice feta-stuffed peppers, squid marinated in oil, and really tasty black olives. As a base, I used the bagels sold literally across the street, and as an accompaniment I put together a little salad. Sweet, I tell you.



No comments: