November 30, 2007

Ve Vltavě uplynula spousta vody a podzimní plískanice spolehlivě přecházejí do ranních klouzaček. Skoro měsíc sem nic nepřibylo, tak tedy popořadě: na prvním obrázku je výborně pálivé indické vindaloo, tentokrát trochu netradičně z mletého hovězího a lilku. Připomnělo mi dobroty z Camden town, až se ve mě probudila nostalgie. Další v pořadí je zcela improvizační, zato však vynikající salátek prostého složení - byla v něm jen rukola, avokádo pokrájené na tenké plátky, a cherry rajčátka. Vše opepřeno, zakápnuto balsamikovým octem a dokončeno plátky čerstvě strouhaného parmazánu. Božská lahoda... Další v pořadí jsou brambory zapečené s limetkovo-tymiánovým kuřetem a celými stroužky česneku. Zakončovací vtip spočíval v průsvitných plátcích brambor v poslední vrstvě, které se báječně propekly na voňavé a křupavé lupínky. Pravá zimní delikatesa, podávaná s přílohou fazolek a kukuřice podušené na másle. Další v řadě jsou špagety s čerstvým pestem z petržele, pražených vlašských ořechů a dýňových semínek, a kalorické bomby v podobě olivového oleje, sladké smetany a parmazánu. A samozřejmě pár stroužků česneku. Špaget byla spousta a vydržely mi v ledničce i pro sobotní návštěvu Mariany a Magdy, ale nejlepší byly stejně čerstvé, zasypané semínky a parmazánem. Poslední kousek dnešního přehledu představuje jednoduchý citrusový salát z pomeranče a grepu kombinovaného s plátky jablek a troškou hrubého hnědého cukru. No a nakonec Růženka... která měla velkou chuť na domácí štrúdl připravený pro tatínka s babičkou, bohužel se ho ale nedočkala.

Okay, okay, It's been a few weeks again since my last update. In Prague, the autumn slush slowly turns into morning frost and the resulting slippery adventure in the park, and here is an overview of the delicacies I've tasted recently. Fist was delicate, very spicy indian vindaloo, this time prepared of minced beef, aubergine and chickpeas. It reminded me of the Camden town lunch and evoked a wave of nostalgia in me. Next was a quick improvised salad made of only three core ingredients, that is, rocket, slivers of avocado, and cherry tomatoes. The whole mix was properly peppered up, sprinkled with balsamico and freshly grated parmasan. What a heavenly treat... Next were potatoes au gratin with lemony-thyme chickken and whole cloves of garlic. The finishing touch were the thin slivers of potatoes which turned into a delicious, crunchy crust on top. I served it with steamed green beans and corn. Next were spaghetti with parsley, walnut and pumpkin seed pesto, made of a caloric base of cream, olive oil, butter and parmasan, and of course garlic. I made an enormous bowl of these and served them to Magda and Mariana during our Saturday's party, but of course they were best fresh, sprinkled with pumpkin seeds and parmasan. The last item on the list is a simple citrus salad, made of orange, grapefruit, slices of apple and some brown sugar. And Růženka, naturally... She expected some of that wonderful homemade apple strudel I made for my dad and my grandma, but, alas, she waited and waited in vain...