June 24, 2008

Ještě úplně opožděný obrázek z africké večeře pro kamarády, která se konala asi před měsícem. Servírovala jsem osvědčené dobroty jako baba ghanoush, hummus, tabbouleh, a jako hlavní chod kuskus v páře se zeleninou a krůtím masem. Soudě podle ohlasů měla večeře úspěch, a co zbylo, jsme spokojeně večeřely a snídaly ještě pár dnů poté.

One very late reminder of an African dinner for a few friends which took place about a month ago. I served some well-tried classics, that is, baba ghanoush, hummus, tabbouleh, and couscous steamed with veg and turkey as the main course. Judging from what the guests said, it was a success, and the leftovers provided us with a few more suppers and snacks.




Další dvě fota jsou holdem mé letošní letní obsesi, totiž frappé a lehkým těstovinám. Na těstovinách mě baví především to, že se dají vyrobit v podstatě i když lednička úplně zeje prázdnotou, a dají se konzumovat studené. Domácí frappé je potom tak trochu z nouze ctnost: po pobytu v Řecku před pár lety jsem si tuhle místní specialitu zamilovala, ale v Čechách je velice těžké najít skutečné frappé, totiž silnou, hořkou, napěněnou kávu plnou ledové tříště. Už několik týdnů tak namátkou testuji nejrůznější kavárny a fast foody. a zatím jediný úspěch dle mého gusta jsem zaznamenala v Boulevardu ve Vodičkově ulici. Jinde jako frappé servírují většinou obyčejnou kávu s ledovými kostkami, případně přeslazenou hmotu, která v letním vedru rozhodně neosvěží. Domácí frappé jsem nakonec vyexperimentovala jako kombinaci malého šálku koncentrované, klidně instantní kávy, spousty mléka a ledových kostek. nakonec dosypu trochu hnědého cukru a celou směs rozmixuji tyčovým mixérem, a džbán životabudiče na celé dlouhé letní odpoledne je na světě.

The next two pics are a celebration of this summer's obsession, that is, frappé and light pasta. Pasta is a versatile option for the days when your fridge seems almost empty, and its other advantage is that it can be consumed cold. Home-made frappé was a solution forced on me by incompetent Czech cafés and fast foods. Couple of years ago, I fell in love with this refreshing beverage when we went to Greece for a holiday. Every summer since then, I test a variety of Czech cafés randomly, mostly to be disappointed. One exception is the Boulevard fast food in Vodičkova, but elsewhere, I usually get a plain coffee with ice cubes or much-too-sweet semi-liquid which provides no refreshment whatsoever. To get the strong, bitter, icy, frothy drink I loved in Greece, I tried a variety of combinations. I found that a little cup of concentrated Nescafé, lots of milk, and a bowl of ice works best. All you need to do is add a little brown sugar and process the whole thing, and you end up with a large pitcher of refreshment which will last you throughout a summer afternoon.