August 19, 2007

Protože jsem se nedostala k vytřídění fotek z kolaudace ani z posledních fází úprav okolo nastěhování, tady je galerie drobností a detailů, ze kterých je vidět, že se pomalu začínáme zabydlovat.

Since I never got round to sorting through the pics from the opening party which I accidentally deleted, here is a little gallery of details which testify that we are slowly settling in here...

detaily z bytu
detail mojí kuchyně při vaření. Bordel, bordel, bordel... / a detail of my messy kitchen in the course of dinner preparation. Yes, it is messy.

Potom, co se vrátil Pavel s Růžou, jsme měli z kulinářského hlediska italský týden. Nejprve těstoviny aglia olio, v mojí verzi na česneku, chilli papričkách a slunečnicových semínkách promíchaných nakonec s polníčkem a bazalkou. Koncem týdne jsem se pak rozhodla upéct pizzu a jako ingredience jsem si vybrala sušená rajčata, rukolu, stilton a navrch italský špek. Musím říci, že těstoviny pizzu překonaly mílovými kroky.

When Pavel and Růža have returned, we had an Italian week, food-wise of course. First, I made some spaghetti aglia olio, in my version lots of garlic, chillies, sunflower seeds and in the end watercress and basil. Then, towards the end of the week, I made pizza with sundried tomatoes, rocket, stilton and speck on top. I must confess that the pasta was far superior to the pizza in all respects...



Nějakou dobu sem nic nepřibylo. Kulinářská dobrodružství proto shrnu do jediného článku. Po Jiřicích jsem byla doma ještě nejakou dobu sama, přesto jsem si ale přichystala dva gurmánské zážitky. První jde pojmenovat lapidárně, totiž žluté indické kuře. Celé kuře se namarinuje ve směsi jogurtu, koření a hlavně kurkumy (odtud žluté kuře), v průběhu pečení na voňavé skořicové cibuli přidáváme ještě proužky žluté papriky. Rychlé, snadné, a přesto vynikající.

I haven't posted anything in a while. My culinary adventures will thus be covered in a single post. After returning from Jiřice, I was still alone at home, yet this did not prevent me from fixing myself two gastronomic pearls. The first has a simple name: a yellow roasted chicken. The whole chicken is marinated in a mixture of yoghurt and spices, most prominently turmeric (whence the yellow chicken). In the course of baking the chicken on a cinnamon-scented onion, one adds strips of yellow pepper. Quick, easy, yet delicious.




Následující víkend mi bylo zle, trpěla jsem spavou nemocí a nebyla jsem schopná provozu. Proto jsem si vyrobila pravý hovězí vývar, který by na nohy postavil i mrtvolu. Naházela jsem do něj všechno možné, zeleninu i houby, a nakonec typografický detail, totiž těstovinová písmenka neboli vzpomínku na dětství. Musím říct, že tahle polévka mě udržela na nohou vlastně po celý následující týden, a málokdy se mi stalo, že bych byla schopna jediné jídlo snídat, obědvat i večeřet. Sláva našim babičkám!

The following weekend I felt ill, sleeping all the time and unable to function. This is why I decided to make a proper beef chowder, which, I am certain, would raise the dead from their graves. I added handfuls of whatever I found, mostly veg and mushrooms. In the end, I threw in a litte typographic detail, the pasta letters of our youth. I must say that the soup kept me going for the following week, and it has been a long time since I've been content to eat the same meal for breakfast, lunch and supper. A true tribute to our grandmothers it was.