April 02, 2009

Welcome to Georgia!



Tak už máme duben. V březnu jsem toho moc nenavařila a shrnutí je zde: jednak dva masožravé zážitky, premiéra sépiových špaget, další muffinová snídaně a nakonec omeleta co dům dal. Na prvním obrázku je k vidění kus šťavnaté krávy doplněné čerstvým špenátem na česneku, na druhém pak pečená jehněčí žebírka s černým chlebem. Obojí bylo plodem okamžité inspirace; steak mě oslovil v řeznictví a žebírka zase vydal můj mrazák. Ani jedno maso nepotřebovalo ničím kořenit, stačil olivový olej a trocha bylinek. Sépiové špagety jsem chtěla zkusit hlavně kvůli dramatické barvě, chutí se od těch normálních nijak zvlášť neliší. Dělala jsem je s česnekem, piniemi, sušeným rajčaty a čerstvým špenátem, byly hotové hned a chutnaly skvěle k večeři i druhý den. Banánové muffiny s jogurtem a s medem jsem chystala k snídani pro Janičku Lošťáků, když u mě onehdá přespala, a jednalo se o esteticko-gurmánsky podařený start do nového týdne. Omeleta pak byla posledním jídlem, které jsem ve své kuchyni pro následující měsíc vyrobila. Zužitkovala jsem na ní všechny zbytky, co se u mě našly, totiž pár vajec, trochu mléka, čerstvý špenát, fazolky a hrášek, a navrch parmazán.

So, April's here. In March, I did not cook much, and here is an overview of all the things worth mentioning: two meat events, black spaghetti premiere, another muffin breakfast, and, last item on the list, leftover omelette. The firs pic shows a juicy piece of cow served on a bed of fresh garlic spinach, next one features lamb ribs with rye bread. Both things were a result of a momentary decision, the first made at the butchers' and the second when opening the freezer. Both meats were so good that no real flavouring was necessary - all it took was a little olive oil and some herbs. The sepia-ink-coloured spaghetti appealed to me thanks to the dramatic colour, there isn't much difference in taste when compared to the normal ones. I prepared them with garlic, pine nuts, sundried tomatoes and a handful of fresh spinach. They were ready in no time, looked great and tasted equally so, both for dinner and the next day. Banana muffins with yoghurt and honey were a breakfast for Janička Lošťáková, who stayed at my place this Sunday, and I think they were a sufficient aesthetic and gourmet beginning of the new week. The final omelette was the last thing I cooked in my kitchen for the upcoming month, and I used up a range of random leftovers in its making: namely some eggs, milk, fresh spinach, peas and green beans, and some grated parmasan cheese. Yum!