April 10, 2008

Předevčírem večer jsem zjistila, že lednička až na pár zbytků zeleniny zeje prázdnotou, a přitom jsem měla chuť na nějakou uklidňující, jednoduchou, teplou večeři. Vzpomněla jsem si přitom na nedávné setkání s kuskusem a usoudila jsem, že nastal čas vyzkoušet zbrusu nový postup jeho přípravy. Lednička vydala pár mrkví, brambor, kapustu a cibuli, takže jsem vše jmenované nakrájela na kusy, osmahla na troše oleje přihodila něco červené čočky na zahuštění, a před dušením okořenila náhodným výběrem koření - konkrétně červenou paprikou, skořicí, garam masalou, troškou zázvoru, česnekem, a pravděpodobně i něčím dalším. Nad směs dušenou v hrnci jsem poté umístila kovový cedník se suchým kuskusem, promnutým jenom s hrudkou másla. Celý vynález jsem utěsnila staniolem a nechala na mírném ohni dělat skoro hodinu. Výsledek mě upřímně překvapil: zeleninová směs byla výborná, ale hlavním překvapením byl nadýchaný, voňavý kuskus jemně ochucený párou z vařené zeleniny. Není nad know-how opravdových mistrů, které člověk může přenést i do vlastní kuchyně.

Two nights ago I discovered that my fridge is empty, with the exception of a few leftover bits of veg. All the same, I did feel like having some simple, warming meal to cheer me up, and I remembered my recent encounter with couscous. Thus, I decided this was the day to try an entirely new way of its preparation. I took the few carrots, potatoes, some savoy cabbage and onion, chopped it, and adding red lentils to thicken the casserole, I spiced it with a rather random selection of spices: namely paprika, cinnamon, garam masala, a bit of ginger, garlic, and probably something else, too. Cooking the veg in a large casserole, I placed a sieve over the top and filled it with dry couscous, just rubbed with a little butter. I sealed the whole thing with foil and steamed it for about an hour, and the result was a genuine surprise to me: not only was the veg mixture quite lovely, the couscous came out excellent - fluff, delicately scented and flavoured with the spiced steam. Sometimes one needs to rely on the know-how of true masters, and transfer it into one's own kitchen.