July 10, 2009

Celou poslední neděli jsem se částečně terapeuticky a částečně z praktických důvodů rozhodla strávit u plotny. Jednak jsem potřebovala zpracovat tunu dobrot nakoupených v sobotu na zeleninovém tržišti v holešovické tržnici, jednak jsem měla chuť relaxovat nějakou uklidňující činností. Válení nudlí mi k tomu tudíž připadalo jako ideální volba. Celý den se nesl ve znamení těstovin a pochutin s nimi spojených. S Terezou jsme vyrobily jednak pečená rajčata, která skvěle poslouží jako omáčka na těstoviny, kterou už není potřeba ničím dalším vylepšovat, a navíc dva druhy pesta ke stejnému účelu. Jedno rukolové, druhé z kombinace citrónové a pikantní bazalky. K tomu jsme ručně vyválely hromadu nudlí ze špaldové krupice, s přídavkem černých oliv a citronové kůry. Ty jsme snědly jen se šalvějí orestovanou na másle a trochou parmazánu - zážitek to byl skutečně božský.

Last Sunday, I deliberately decided to do nothing but cook. The reasons were both practical and therapeutical - I needed to process the loads of lovely veg purchased the day before in the market, and I also felt I deserved an afternoon spent with something relaxing, a little tiring, and really nice smelling. The theme of the day was pasta and related sports. Together with Tereza, we made two types of pesto, one with lemon and thai basil and the other with rocket, and also a baked tomato pasta sauce. As a final quest, we set off to hand-roll a pile of fettuccine made with black olives and lemon zest, which we ate with butter-fried sage and a bit of grated parmasan. I must say that this was one of the best pasta experiences I've ever had.










No comments: