March 24, 2008

Dnes začnu záznamem velkolepé středeční žranice u Honánka. Společnou gurmánskou událost pro vybrané hosty jsme plánovali už dlouho, postupně se konkretizovalo i téma na indickou kuchyni, a nakonec i den konání. S čím jsem ale nepočítala byla mimořádná přízeň osudu při přípravách i samotné akci. Recepty jsem vybírala poměrně ambiciózně, plnou polovinu položek na menu jsem se totiž chystala připravit poprvé v životě. Díky blížícím se Velikonocím se mi v úterý podařilo v našem řeznictví natrefit na krásné jehněčí kýty. Koupila jsem rovnou dvě a naložila je na indické jídlo zvané Raan (ve směsi figurovala zakysaná smetana, skořice, mandle, hrozinky a tak dál). Maso jsem pak na dvanáct hodin nechala uležet a druhý den ho plných pět hodin pekla, aby se u Honánka už jen ladila závěrečná kůrčička. Výsledkem byla měkoučká lahůdka, která jen sama odpadávala od kostí. S předkrmem se na nás štěstí usmálo podobně, když jsme v Hypernově narazili na čerstvé lahodné krevetky. Servírovala jsem je v tandoori směsi, uložené v košíčcích z poppadumů. Jako příloha byl jednak grilovaný lilek, dále pak červená čočka a moje oblíbená basmati s kokosovým mlékem. Dezert jsem původně v plánu neměla, ale den před akcí ke mě připutoval recept na grilovaný ananas s karamelovou omáčkou, proto na menu přibyl ještě ten. Spousta původně pozvaných hostí nedorazila, nakonec jsme se ale sešli ve velice příjemné, komorní sestavě asi osmi strávníků. Nakonec snad jen dodám, že protekla i spousta vynikajícího uruguayského vína, Růženka se zamilovala do Piškota, a seznámila jsem se se svojí zbrusu novou, úžasnou švagrovou, Mishtu.

Today's post will begin with a recording of a magnificent Wednesday event at Honánek's place. The joint culinary feast for selected guests has been planned for some time, slowly, a center theme of Indian cuisine emerged, and in the end, we even managed to settle on a date. What I didn't expect was the exceptional gourmet luck we had both during the preparations and during the event itself. I was fairly ambitious in the recipe selection, as I was to make half of the planned items on the menu for the first time in my life. Thanks to the approaching Easter holidays, I ran across some lovely lamb legs in a local butchers'. I bought two of them and marinated them in a mixture of sour cream, almonds, cinnamon, and other spices for a dish called Raan. As I had plenty of time, I set them aside for full 12 hours and then pre-baked them for another five. At Honánek's place, we only had to wait for the final crust to form. As a result, we were rewarded with the tenderest, juiciest meat literally falling off the bones. With the starter, we were similarly lucky, finding totally fresh, unpeeled prawns in the supermarket (see the post bellow). I served them in a tandoori mixture of spices, nested in poppadum baskets. Side dishes included grilled aubergine, red lentils topped with spice fried onion, and my favourite Basmati with coconut milk. Desert wasn't planned at first, however, two days before the dinner, a recipe for grilled pineapple with caramel sauce somehow found its way to me, so I couldn't resist but to add it onto the menu. A number of those originally invited did not make it, however, in the end, a very pleasant, small company of eight people got together. The last thing to add is that litres of excellent red wine from Uruguay were consumed, Růženka fell in love with Piškot, and I finally met my brand new, wonderful sister-in-law, Mishtu.





já a Mishtu / me and Mishtu